11 december 2014

Lussekatter - och hur man lyckas med dem!

Årets lussekatter!




Lucia står för dörren och som utlandssvensk upplever jag plötsligt våra svenska traditioner som alldeles extra viktiga. Jag tror det är fler än jag som reagerar så, faktiskt. Lucia har i och för sig alltid varit något av en favorithögtid för min del och i år skall jag jag se till att sjunga för glatta livet i det årliga luciatåget på IKEA här i Köln, tillsammans med ett gäng andra svenskar. Kanske inte lika stämningsfullt som i en kyrka, men det ska bli jättekul!

Självklart skall jag dela med mig av ett riktigt bra recept på lussekatter! Snart har jag bloggat i ett år och som en slags hyllning till den viktigaste "upptäckten" jag gjort under det här året så väljer jag att gå tillbaka till det recept som fick mig att med enorm frenesi börja baka vetedeg med kall degvätska, göra glutentest och knåda deg länge och det receptet är Sofie Nilssons! Det enda jag ändrat på är att jag minskat mängden mjöl något.

Dessa lussekatter är saftiga, luftiga och höga. Vad mer kan man begära? Som ni ser saknar mina lussekatter russin. Som erkänd russinhatare vill jag ju helst utesluta dessa torkade rysningsframkallande eländen helt, men jag inser ju deras dekorativa värde. Helt klart. Så när jag skulle till att fotografera årets "skörd" så ångrade jag mig faktiskt lite! Härmed råder jag alla att pilla ner ett par russin i varje lussekatt - men det där med att baka in dem i degen, det tycker jag man kan skippa. ;-)

Hur lyckas man då med sina lussekatter? Knepen är enkla:

1. Använd generöst med saffran och saffran av bra kvalitet! 175 grader har bra tips i ämnet saffran.
2. Baka med kall degvätska. Degen jäser bara en gång och långsammare och får därmed mer smak. Dessutom är det lättare att forma lussekatter av ojäst deg.
3. Bearbeta degen LÄNGE i en köksassistent. 20 min i en KitchenAid brukar vara lagom. Då släpper den bunkens kanter.
4. Se till att lussekatterna får jäsa ordentligt. I normal rumstemperatur tar det ca 90 min. Om det är varmt i köket kan det gå lite snabbare. Kolla dem! Jäs dem absolut inte för kort tid, då blir de kompakta och tråkiga!

Det här receptet kan man naturligtvis dessutom använda som bas för en härlig saffranskrans, fyllda bullar mm.

Lussekatter
ca 35 st

1200 g vetemjöl
225 g socker
225 g rumstempererat smör
2,5 g saffran
6 g salt
560 g kall mjölk
1 ägg
50 g jäst

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser utom smöret. Tillsätt mjölet lite i taget.

2. När degen bara gått ihop tillsätter du smöret i klickar.

3. Kör degen i ca 20 min eller tills den släpper bunkens kanter helt. Låt vila i 10 min.

4. Mjöla bakbordet lätt. Dela degen i två delar. Gör en rulle av varje del och skär ca 17-18 bitar av varje rulle. För att få exakt lika stora lussekatter och ett extra jämnt gräddningsresultat kan man med fördel väga degbitarna. 60 g styck tyckte jag var lagom!

5. Rulla ut varje bit, gör gärna den lite tjockare på mitten (om du vill rulla de vanliga S-formade kattena). Forma lussekatterna som du vill ha dem (se gärna 175 graders tips på roliga varianter!) och garnera med russin. Lägg på plåt för att jäsa, ca 90 min i rumstemperartur är lagom. Eller följ Sofies råd om jäsning, det funkar också utmärkt.


Katt under jäsning!

6. Pensla med uppvispat ägg. Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 200 grader, ca 8-10 min.

7. Låt svalna på galler under bakduk. Frys in de som inte skall ätas upp omedelbart - saffransbröd torkar fort!




Ha en trevlig Lucia!

8 december 2014

Härligt kryddiga pepparkakor


En liten kärleksförklaring till staden jag bor i!

Pepparkakor. Det går ju inte att komma undan en pepparkaksdeg i dessa tider, åtminstone inte om man har baksugna barn. Jag tänkte dela med mig av ett bra recept som ger riktigt kryddiga kakor och en deg som är trevligt lättarbetad! Jag gillar att använda nymalen kardemumma i degen, det ger en mycket kraftigare kardemummasmak och lite mer pepprighet till kakorna. Receptet ger ca 4 plåtar.

Pepparkakor

125 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 dl mörk sirap
400 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 msk malen kanel
2 msk malda nejlikor
2 msk nymald kardemumma
1 msk malen ingefära
0,5 tsk salt
0.5-0,75 dl vatten

Gör så här:
1. Rör socker, smör och sirap så att det blir krämigt/fluffigt.

2. Blanda mjölet, bikarbonat, kryddor och salt i en separat bunke.

Härliga kryddor!

3. Blanda de torra ingredienserna med smörblandningen och börja med att tillsäta 0,5 dl av vattnet. Arbeta ihop degen på bakbordet med händerna. Tillsätt mer vatten om du känner att det behövs. Degen skall inte vara för torr. Jag landade på ca 0,75 dl.

4. Forma till två platta rundlar och slå in i plastfolie och ställ kallt i minst 2 h eller över natt.



5. Baka ut kakorna på lätt mjölat bakbord. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 8 min eller tills de ser lagom brungräddade ut.

Strykande åtgång, det kan jag lova!