16 augusti 2014

Fudgy sea salt browniesKan man ana den fudge-lika konsistensen? Hoppas det.

Fyra veckors härlig semester i Sverige och fyra veckors semester från bloggandet. Det har varit välgörande! Nu är vi tillbaka i Köln igen. Vardagen närmar sig med stormsteg. Väskor är uppackade, gamla leksaker återupptäckta och ja, det är med glädje jag konstaterar att det åter är dags att kavla upp både ärmar och bulldegar.

Sommaren har dock inte varit helt bakfri. Två gånger har ugnen satts igång och båda gångerna var det dessa brownies som rördes ihop. Det är ett mycket gott betyg, eftersom jag sällan bakar samma recept två gånger numera, såvida det inte är exceptionellt bra. Och jo, jag var faktiskt nära att blogga om dem redan i juli. Men kanske visste mitt undermedvetna att jag behövde en liten paus, för när jag väl hade fotograferat och donat så insåg jag att USB-kabeln till min kamera låg i Köln... Jag är så fruktansvärt disträ, det är inte klokt. Jag kan ju parentetiskt nämna att jag redan efter knappt ett dygn här hemma har låst ute hela familjen och tvingats tillkalla låssmed.

Nu till ämnet brownies. Jag har redan bloggat om två goda brownie-recept (ett med cream cheese och ett med salt havrecrumble). Men om man är ett extra stort fan av lite tyngre, mindre "kakiga" brownies, så slår det här receptet de två första på fingrarna. Dessa brownies är fulladdade med chokladsmak som kan härledas till en imponerande mängd kakao och härligt mild 70%-ig choklad. Saken blir inte sämre av att de har en fantastiskt saftig och nästan fudge-liknande konsistens. Toppade med flingsalt är de helt galet goda!

Om du inte delar min fanatism för kombinationen salt och sött, så är det väldigt enkelt att bara utesluta flingsaltet. Ät dem ljumma, rumstempererade eller kylskåpskalla, hur du vill. De står sig flera dagar i kylen och blir bara ännu bättre efter en dag eller två. De är goda precis som de är, eller som dessert med en klick grädde eller glass till. Eller varför inte göra dem i miniformat och låta dem trängas med ett gäng andra läckerheter på kakfatet?

Brownies med flingsalt
16-20 st normalstora

225 g smör
4,75 dl socker
2,4 dl kakao
120 g choklad av god kvalitet (jag använde mild 70%-ig från Lindt*)
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver/vaniljextrakt
3 stora ägg, kalla
1,8 dl vetemjöl
1 tsk majsstärkelse
flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form 20x20 cm (eller motsvarande) med bakplåtspapper.

Gör i ordning ett vattenbad och börja smält smöret, skuret i bitar, över detta. När smöret börjar smälta tillsätter du socker, kakao och choklad (bruten i bitar). Rör då och då tills smöret och chokladen har smält. Tag av skålen från grytan och låt svalna något.

Tillsätt vaniljen och rör ner äggen, ett i taget. Blanda noga mellan varje ägg.

Strö mjölet, majsstärkelsen och saltet över smeten och rör tills allt är fullständigt blandat. Överarbeta inte!

Bred ut smeten i formen och strö över generöst med flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 min. Om du testar med provsticka ska den var täckt av fuktiga smulor, då är kakan klar.

Låt svalna innan du skär upp kakan. Det är lättast att göra om den stelnat till lite i kylen. Lyft helt enkelt ur kakan med hjälp av bakplåtspappret och skär upp på skärbräda. Njut!

*Andra gången jag bakade så använde jag 70% choklad med smak av hallon - det blev också kanongott och är ett trevligt och enkelt sätt att variera vilket brownie-recept som helst!

Receptet är hämtat och omvandlat från the baker chick.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar