21 augusti 2014

Prinsesstårta!

Klassisk prinsesstårta!



Jag har aldrig förut bakat en prinsesstårta. Men jag gillar prinsesstårta. Otaliga sådana har intagits i fikarummet under mina år på Cellbiologen i Linköping, men de har alltid varit köpta. När min äldste son Axel nu fick bestämma hur vi skulle fira det faktum att han är klar med kindergarten och ska börja i skolan (idag var första dagen!), så poppade just prinsesstårta upp som önskemål. Han gav mig till och med ett recept som han hade sett på Bolibompa. Det löd: färdig sockerkaksbotten, grädde, sylt och marsipan. Dock verkade detta recept lite påvert även i en 6-årings ögon, för han tillade sedan "fast du får nog leta upp ett riktigare recept".

Sagt och gjort. Jag bestämde mig för att göra det här utan några genvägar. Eller ja, egen marsipan gjorde jag nu inte. Men jag köpte åtminstone inte färdigkavlad...

Hur som helst. Ett "riktigare" recept på prinsesstårta än det som finns i Jan Hedhs bok "Tårtor" får man nog leta efter. Jag följde det så gott jag kunde och resultatet blev väldigt gott! Och mina marsipanrosor (som skulle varit rosa, men köper man röd marsipan så gör man!) blev absolut inte perfekta, men jag är hyfsat nöjd ändå eftersom det var första gången jag provade. Dock var det svårt att få dem att se snygga ut på bild. De ser ju blöta ut!?

OBS! Tårtans fyllning består av hallonsylt och krämgrädde. Medan krämgrädden med fördel görs precis innan tårtan skall monteras, så kan hallonsylten och vaniljkrämen (som ingår i krämgrädden) gärna förberedas dagen innan. 

Prinsesstårta
(10-12 bitar)

Tårtbotten - klassiskt svenskt anslag
(22 cm springform)

250 g ägg (ca 5 st)
135 g strösocker
15 g vaniljsocker (äkta)
150 g vetemjöl

Gör så här
Sätt ugnen på 190-200 grader. Smörj springformen med smör, dock enbart i botten. Bry dig inte om att smöra kanterna, det är bara bra om smeten fastnar under gräddningen. Då bibehålls formen på ett snyggt sätt och tårtbottnen sjunker inte ihop. Lossa den istället med en vass kniv när det är dags för detta. 

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker lite lätt i en metallbunke. Sänk sedan ner bunken i ett vattenbad. Vattenbadets temperatur får inte överstiga 90 grader, då kan äggen koagulera. Vispa kraftigt, gärna med elvisp, till dess att smetens temperatur uppgår till 40-45 grader. Tag upp bunken ur vattenbadet och vispa smeten rumstempererad under ca 10 minuter. När det går djupa spår i smeten är den klar.

Sikta vetemjölet och vänd ner det i smeten. Jobba försiktigt så att smeten inte förlorar i volym.

Fyll formen till 2/3 med smet och sätt omedelbart in den i nedre delen av ugnen. Grädda i 25-30 min. Prova med en sticka i mitten. Strö över lite socker och lägg på ett bakplåtspapper. Lägg över en plåt och vänd formarna. Låt svalna så, då bibehåller den sin saftighet. Den kan stå så till dagen därpå, om man så vill. 


Hallonsylt
400 g färska hallon
330 g strösocker
30 g färskpressad citronsaft

Gör så här:
Mixa hallonen,sockret och citronsaften till en slät puré med hjälp av matberedaren/mixerstav. Täck över med plastfolie och låt marinera i kylen över natt. Låt blandningen koka till 105-106 grader. Skumma sylten med jämna mellanrum. Prova om sylten är klar genom att lägga en liten klick på ett fat, lämna det någon minut och sedan kontrollera att det stelnat till. Häll sylten i små steriliserade burkar, sätt på locken och vänd burkarna upp och ner. Låt svalna.


Krämgrädde
4 st gelatinblad
1 liten sats vaniljkräm (2,5 dl mjölk, 1/2 vaniljstång, 3 äggulor, 60 g strösocker, 20 g majsstärkelse, 12 g smör)
4 dl vispgrädde

Gör så här:
Koka först vaniljkrämen, den måste nämligen svalna före krämgrädden kan röras ihop. Vaniljkrämen gör man genom att koka upp mjölken tillsammans med fröna från vaniljstången, samt den urskrapade stången.

Tag av från värmen och låt dra i några minuter. Vispa under tiden äggulorna tillsammans med sockret och majsstärkelsen. Häll över vaniljmjölken (tag nu bort stången) och vispa ihop blandningen.

Häll över alltihop i kastrullen och låt nu blandningen koka upp. Vispa kraftigt under tiden. När krämen tjocknat lägger du i smöret och fortsätter vispa tills dess krämen är helt slät.

Kyl ner hastigt och förvara kallt. Krämen har en hållbarhet på 1-2 dygn i kylen.

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Låt dra i minst 10 min.

Vispa under tiden grädden till ett fast skum. Passera vaniljkrämen genom en sil och vänd ihop den med vispgrädden. Det tar en stund innan du har en helt slät blandning, men fortsätt bara att arbeta med slickepotten. Inga vaniljkrämsklumpar ska synas här inte!

Smält gelatinbladen i mikron till ca 50 grader. Passa noga.

Rör samman 1 dl av krämgrädden med det smälta gelatinet. Häll sedan i gelatinblandningen i resten av krämgrädden och vänd ihop den försiktigt. Nu är den redo att användas som fyllning i tårtan!


Vispad grädde att täcka tårtan med (före marsipanen):
4 dl vispgrädde
8 g äkta vaniljsocker
15 g strösocker

Gör så här:
Vispa grädden till ett fast skum, helst i en kyld bunke. Tillsätt sockret mot slutet av vispningen.


Montering av tårtan:

Skär tårtbottnen i tre lika tjocka skivor. Bred hallonsylten på den understa delen med hjälp av en palett (eller slickepott) och ca 50 g krämgrädde.

Lägg på den andra bottnen och bred på resten av krämgrädden (jag fick lite över, faktiskt). Försök forma krämgrädden så att den antar formen av en kupol.

Lägg på den tredje bottnen och forma tårtan med hjälp av händerna så att den blir kupolformad.

Här stannade jag för dagen och lät tårtan stå inplastad i kylen över natt. Man kan dock göra färdigt alla momenten på samma dag, men ställ då tårtan i kylen i ca 30 min, så att den får stelna till innan du fortsätter till nästa steg.

Bred över den vispade grädden över hela tårtan, stryk upp den så att kupolformen bibehålls.

Kavla den gröna marsipanen. Använd florsocker (inte mjöl!) på bakbordet. Kavla den ca 2,5 mm tunn. Borsta bort överflödigt florsocker och rulla upp marsipanlocket på kaveln och klä in tårtan med det samma. Försök sträcka ut ev. veck.

Gör en eller flera marsipanrosor i valfri färg, för instruktion se t.ex. här.

Pudra florsocker över tårtan och placera ut marsipanrosorna.

Klart!

Jo, det är fler veck i marsipanen på andra sidan... men vi låtsas inte om det nu.







Inga kommentarer :

Skicka en kommentar