15 september 2014

Kryddig äppelkaka med knaprigt havretäcke och salt karamellsås

Mjuk, saftig kaka, knaprigt havretäcke och len karamell. Gott!Äpplen är självklara favoriter i höstens bakning. Jag som egentligen inte är överförtjust i bakad frukt tycker faktiskt att just äpplen gör sig riktigt bra i både pajer och mjuka kakor. Det går inte att komma ifrån att det är något speciellt med kombinationen syrligt äpple, kanel och kardemumma!

Den som råkar ha en hög med härliga äpplen framför sig och med pannan i djupa veck försöker välja mellan att baka en knaprig smulpaj eller en mjuk äppelkaka, finner kanske i det här receptet en framkomlig mellanväg. Eller mellanväg, det låter ju tråkigt. Det vi pratar om här är snarare en väldigt lyckad fusion av de båda alternativen!

Det vi har att göra med är i grunden en mjuk kardemummakaka, som i min vård fått kanelstekta äpplen som tillägg. Verket kröns av ett knaprigt havretäcke som för tankarna till en knäckig smulpaj. Kakan blir fantastiskt kryddig, saftig och fin!

Servera den precis som den är eller lyxa till den genom att ringla över lite salt karamell. Gott, hur man än väljer att göra!

Kryddig äppelkaka med knaprigt havretäcke
(lagom till en 24 cm form)

Äppelfyllning till kakan:
3 medelstora äpplen (syrlig sort)
2 msk smör
2 msk råsocker eller ljust muscovadosocker
1 msk malen kanel

Havrecrumble:
55 g smör
1,5 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
0,75 dl råsocker eller ljust muscovadosocker

Kaksmet:
150 g smör
2,25 dl mjölk (3%)
2 små ägg
2,5 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 msk nymalda kardemummakärnor

Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena. Skär i 0,5x2 cm stora bitar (ungefär). Stek äpplena i smöret tillsammans med socker och kanel tills de börjar mjukna något och smör/socker-blandningen bildar trådar (dvs. blir lite seg). Låt svalna.

Gör havrecrumblen. Nyp ihop det kalla smöret med havregrynen, vetemjölet och sockret till en grynig blandning. Ställ in i kylen.

Smörj och bröa en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och dra av från värmen. Häll i den kalla mjölken. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt mjölkblandningen under långsam omrörning. Mal kardemummakärnorna. Blanda vetemjölet, bakpulvret och kardemumman i en separat bunke. Vänd ner detta i smeten. Fortsätt tills eventuella mjölklumpar är borta. Rör slutligen försiktigt ner de stekta, avsvalnade äpplena. 

Häll över smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen. Tag ut formen efter ca 30 min och strö över havrecrumblen (se till att den inte innehåller några jätteklumpar, utan försök att finfördela den med händerna medan den är kall). Den kommer under resterande gräddningstid att "bakas fast" i kakan. Grädda i ytterligare ca 45 min. OBS! Kolla om kakan är klar med en sticka. Den ska vara torr. Baka den hellre lite för länge än för kort tid!

Låt kakan svalna i formen. Täck inte över den med folie eller dylikt innan den svalnat helt, annars kan havretäcket mjukas upp p.g.a. ångan.


Kanske en till synes konstig kombination, men det passar utmärkt med salt karamell till!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar