30 november 2014

Pumpapaj

Silkeslen pumpafyllning
En ny personlig favorit till advent!






Läser man amerikanska bloggar finns det överallt. I cupcakes, pancakes, bröd, kakor, bullar (!), mousser och i... paj! Jag talar såklart om pumpa. Denna ingrediens som i USA verkar lika självklar under den här säsongen som, tja, kanel är här hemma. Jag blir såklart nyfiken. Pumpa är ju inte alls stort i Sverige. Ok, det används en del i matlagning och visst offras en och annan stackare till Halloween. Men det går inte att jämföra med hur stort det är i USA. Inte alls. Såvida inte mina två år här i Tyskland har gjort mig helt ouppdaterad på pumpafronten där hemma, i sådana fall får ni gärna rätta mig!

Jag har ätit pumpapaj två gånger i mitt liv. Båda gångerna älskade jag det. Med stort Ä! Okej, pajen kanske inte direkt har utseeendet med sig, men kombinationen av kryddorna och den underbart silkeslena konsistensen tilltalar mig väldigt mycket. Och pumpapaj borde faktiskt locka våra svenska smaklökar. Kryddningen känns nämligen igen. Det är så nära pepparkaka man kan komma. Och även om vi inte firar Thanksgiving här, varför inte passa på att baka en så här i adventstider?

I USA och Kanada används oftast konserverad pumpa när man ska göra paj. Det anses vara lika gott som att fixa pumpan själv och jag har aldrig provat den konserverade sorten så jag kan inte ge någon recension där. Men rent spontant låter inte konserverad pumpa särskilt tilltalande. Hur som helst lyser pumpakonserverna med sin frånvaro här i Köln och jag är ganska övertygad om att det är ytterst svårt att lägga vantarna på en burk hemma i Sverige också. Pumpapuré, som man använder till pumpapaj, är okomplicerad att göra själv men tar lite tid i anspråk. Och när den är gjord går den utmärkt att frysa i plastpåsar och vips så har man förlängt pumpasäsongen med flera månader. Väl värt besväret!

Hokkaidopumpa, med söt-nötig smak.

Vilken pumpasort skall man då köpa? En liten kort guide till de olika pumpasorterna finns här. Jag använde mig av Hokkaidopumpa, av den enkla anledningen att det var den enda sorten som fanns att tillgå när jag handlade. Den är jättegod, men kanske inte den vanligaste sorten man springer på. Enligt min kanadensiska väninna Laila lämpar sig Butternut-pumpa (även kallad Butternut-squash) väldigt bra till paj. Och hon gör fantastiskt god pumpapaj.

Pumpapuré var det alltså. Nästa sak att fixa var kryddblandningen "pumpkin pie spice" som finns i princip vartenda pumpapajrecept. Det finns såklart lite olika varianter på den här kryddblandningen, men efter lite googlande landade jag i en mix av kanel, ingefära, nejlikor, kryddpeppar, muskot och muskotblomma.

Resultatet är himmelskt! Pumpapaj kommer bli ett årligt inslag i julbaket för mig i fortsättningen, det är jag helt övertygad om. Mums.

Pumpapuré

Valfritt antal pumpor (beroende på hur mycket pumpapuré man vill fylla sin frys med...)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skär bort toppen (inkl. stjälken) av pumpan.

3. Dela pumpan mitt itu och gröp ur fröna och det trådiga inkråmet med hjälp av en sked. Viss armkraft kan också behövas, ibland sitter trådarna ordentligt fast i fruktköttet.

Gröp ur med sked!

Klart! Dela nu i två delar.

4. Dela varje halva i två delar (eller fler, om du har stora pumpor).

4. Lägg på plåt med bakplåtspapper (fruktköttet uppåt eller nedåt verkar inte spela någon roll)

5. Rosta i mitten av ugnen i ca 45-60 min. Prova med en gaffel, fruktköttet skall kännas mjukt och mört.

Färdigrostade pumpabitar.

6. Tag ut ur ugnen och låt svalna på galler.

7. Drag bort skalet från köttet eller skär bort det med en vass kniv om det är lättare. Mixa pumpaköttet i en matberedare eller med mixerstav. Har du mycket får du köra i omgångar. Jag fick tillsätta en del vatten till min puré, eftersom Hokkaidopumpan har ett fastare kött än flera andra pumpasorter och purén annars blev lite för torr. Kör lite på känsla där.

8. Det du inte använder direkt kan du lägga i plastpåsar (ca 2-3 dl i varje) och frysa in! Sedan kan du experimentera med pumpa så snart entusiasmen faller på.

Färdig puré!


Pumpkin pie spice

1 msk malen kanel
2 tsk malen ingefära
0,5-1 tsk malda nejlikor
0,5 tsk malen kryddpeppar
0,5 tsk malen muskot
0,5 tsk malen muskotblomma

Gör så här:
Enkelt. Blanda alla kryddorna. Förvara i lufttät burk. Räcker till flera pajer!


Doftar gott!


Pumpapaj

Pajskal
115 g smör
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk strösocker
knappt 0,5 dl kallt vatten

Fyllning:
4,5 dl pumpapuré
1,75 dl råsocker
0,5 tsk salt
1 tsk kanel
1,5 tsk hemgjord pumpkin pie spice
2,4 dl vispgrädde
2 uppvispade ägg

Gör så här:
1. Tärna det kalla smöret och lägg det i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser förutom vattnet.

2. Kör ca 10 s, tills du får en smulig massa.

3. Häll i vattnet i en tunn stråle samtidigt som matberedaren jobbar. Kör MAX 30 s. Bara precis så att degen går ihop.

4. Platta till degen och slå in den i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 1 h.

5. Mjöla bakbordet lätt. Kavla ut degen till en tunn rundel. Rulla upp degen på kaveln och för över den till pajformen. Klä pajformen med degen och skär av överskott av deg längs kanterna med en kniv.

6. Nagga botten med en gaffel och klä kanterna med aluminiumfolie.

Rulla upp degen på kaveln för att
lättare föra över den till formen.

Trimma kanterna med en kniv.
Aluminiumfolie, för att undvika att kanterna glider
ner under förgräddningen.
Använd ev. överbliven deg för att göra
dekorationer!

7. Förgrädda pajskalet ca 10 min i 200 grader. Tag av folien och grädda ytterligare 5-10 min.

8. Tag ut skalet ur ugnen och låt stå medan du gör fyllningen.

9. Koka pumpapurén på medelvärme ca 15 min och rör om då och då (osäker på om detta steg behövs då vi redan rostat vår i ugnen, men det blev inte fel i alla fall.



10. Tillsätt sockret och kryddorna. Låt puttra i 2 min under omrörning. Tag av från värmen.

11. Tillätt grädden och rör om, därefter de uppvispade äggen. Blanda så att du har en homogen smet.

12. Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 25-30 min. Fyllningen skall ha stannat.

Kanske inte jättesmickrande färg på fyllningen...

Färdig! Doftar ljuvligt.

Pajen kan förvaras i kylen några dagar, inplastad. Gör inte om mitt misstag och plasta in den för tidigt, då droppar det kondens på ytan och missfärgar den... snyft. Låt pajen svalna helt före den åker in i kylen!




Pumpapajreceptet är hämtat från the baker chick och har modifierats lite grann. Flera foton är tagna med min smartphone, därav den kassa kvalitén... sorry!










Inga kommentarer :

Skicka en kommentar