29 mars 2015

Kladdkaka med banan, Nutella-swirl och havssalt


Ett tillfälligt bloggåterfall? Eller rentav en permanent comeback? Det är ju knappast så att världen håller andan i väntan på svaret, men oavsett vilket så föll blogg-andan på idag och det kändes jätteroligt! Bäst att smida medan ugnen är varm, så att säga. Den här härligt kladdiga dekadenta skapelsen får vara det första bidraget till återtagandet (?) av de 2 kg som jag har förlorat under mitt blogguppehåll.

Jag har faktiskt medvetet undvikit att blogga om just chokladkladdkaka tidigare, eftersom det är något av det vanligaste och enklaste man kan röra ihop. Högvis med beprövade recept finns redan. Det GÅR nästan inte att misslyckas med. Men inte desto mindre är det ju en av svenskarnas absoluta favoriter på fikabordet och det faktum att den går att variera i all oändlighet är väldigt tilltalande. Så varför inte?

Sedan jag flyttade till Köln har jag bara köpt Nutella en enda gång. Ja, jag vågar nog påstå att jag ligger långt under det Kölnska genomsnittet i Nutellakonsumtion. Nu gjorde jag för ett par veckor sedan ett undantag (ett pannkakstårte-experiment som vi kan lämna därhän...) och den kvarvarande resten i burken behövdes göras åt. Dessutom hade jag en banan hemma som var på vippen att bli övermogen. Nutella och banan funkar ju bra ihop, så varför inte addera dessa två ingredienser till mitt favoritrecept på kladdkaka?

Sagt och gjort, smeten rördes ihop som vanligt med tillsatsen av mosad banan. Väl i formen klickade jag över några skedar nutella, som jag sedan försiktig rörde ner i smeten för att få till en trevlig marmorering. Lite havssalt som topping för att bryta av mot sötman och resultatet blev riktigt, riktigt läckert!

Kladdkaka med banan, Nutella-swirl och havssalt

120 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
1,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt
1 banan
knappt 0,5 dl Nutella

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna något. Blanda i socker och ägg, därefter mjöl, kakao och salt. Använd bara en vanlig matsked och rör bara precis så att allt blandas. Mosa bananen och rör ner även den.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Klicka Nutellan över smeten och använd matskeden för att röra ner den något. Rör inte för mycket, Nutellan skall ligga i smeten som små stråk/som en swirl.

Grädda mitt i ugnen i ca 25 min. Akta så att den inte överbakas! Jag tog ut min då den precis slutat "gunga". Låt svalna. Avnjut med lätt vispad grädde.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar