12 oktober 2014

Kanelbulle eller limpa? Kanelbullelimpa!



Något av det godaste man kan äta, om du frågar mig!

Det hjärtat är fullt av talar munnen, så brukar min svärfar säga. Kanelbullescones, äppelknyten och nu den här kanelbullelimpan. Uppenbarligen är mitt hjärta fullt av vetebröd. Och man får av hälsoskäl hoppas att det enbart är rent metaforiskt.

Men är inte det här ett härligt sätt att baka vetebröd på? Jag såg en bild på en sådan här "limpa" och blev helsåld direkt. Ett kul alternativ till krans och perfekt till en härligt opretentiös fika där man bara drar isär vetebrödet i bitar medan det fortfarande är ljummet. Jag dreglar över tangentbordet bara av att skriva ovanstående.

Med risk för att låta lite förutsägbar så har jag provat att göra kanelbullelimpan med mitt vanliga recept på vetedeg. Förutsägbar kanske, men det är jag i sådana fall gärna! Det här grundreceptet är nämligen optimerat till perfektion (japp, där sa jag det!) och det jag vill med det här inlägget är helt enkelt att visa hur man kan variera slutresultatet. Det måste inte bli traditionella bullar. Och jag kan säga att den här ljuvligt doftande limpan hade strykande åtgång! Mycket uppskattad av alla som smakade och det var verkligen otroligt gott, saftigt och inte minst kanel-igt!

Hur gör man nu en sådan här limpa? Det är egentligen ganska enkelt. Kortfattat kan man säga att man radar upp ett gäng tillplattade kanelsnäckor som förutom sin goda fyllning även är penslade med smör och strösslade med kanelsocker på snittytan. Dessa små snäckor staplas i små läckra högar och placeras sedan på högkant i en brödform. Ja, det tar lite längre tid än att göra en vanlig krans eller bullar, men det är inte särskilt svårt. Och resultatet är vansinnigt läckert!

Kanelbullelimpa
2 st

1 sats vetedeg

Fyllning:
120 g smält smör
1,5 dl ljust muscovadosocker
4 msk malen kanel
2 tsk vaniljpulver
2 tsk majsstärkelse

Glasyr:
0,5 dl Philadelphiaost
2 dl florsocker
lite vatten

Gör så här:
Gör vetedegen enligt receptet i länken ovan. Medan degen bearbetas förbereder du fyllningen genom att smälta smöret och låta det svalna. Blanda muscovadosocker, kanel, vaniljpulver och majsstärkelse i en separat bunke.

Dela degen mitt itu. Kavla ena deghalvan till en kvadrat, 40x40 cm.

Pensla över 1/3 av smöret. Strö över 1/3 av kanelsockret. Rulla ihop till en tight rulle. Skär en ca 1,5-2 cm tjock skiva. Skivorna kommer tryckas ihop något av kniven, men försök rätta till dem med händerna.



Lägg den skurna skivan på lätt mjölat bakbord och platta ut den med lätt mjölad hand/kavel. Den ska bli ca 1 cm tjock. Pensla över lite smör och strö lite av kanelsockret över.

Gör likadant med nästa skiva och lägg den ovanpå den föregående (på bakbordet). Stapla på detta sätt 5-6 st skivor (med smör och extra kanelsocker mellan varje skiva) och lägg sedan över dessa små staplar i en smord brödform (mina var 30x11x7 cm, men det skulle funka med något mindre formar också). Fortsätt tills degrullen är slut.

Tillplattade degskivor som penslats med smör och fått lite extra 
kanel-fyllning på sig. Dessa staplar är lätta att sedan flytta över 
till brödformarna...

...och då ser det ut så här...

...och så här! Det kanske ser lite ojämnt ut, men det rättar till sig 
vid gräddningen!

Gör likadant med den andra degrullen.

Låt jäsa i ca 1-1,5 h.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla limporna med uppvispat ägg. Grädda ett steg nedanför mittfalsen i ca 30-35 min.

Låt svalna ca 15 min i brödformarna, lossa sedan kanterna på limporna med en kniv och stjälp upp dem på ett galler för att svalna. Gör detta försiktigt och fånga upp limpan så att ovansidan hamnar uppåt.

Färdiggräddad!

Rör ihop glasyren. Om den verkar för lös, tillsätt bara mer florsocker. Omvänt, tillsätt bara lite mer vatten. Ringla över limporna precis innan de ska serveras!


Njut!


Lycka till!








Inga kommentarer :

Skicka en kommentar