Grunddegen har jag gjort förut här på bloggen och jag fortsätter med densamma. Den är helt enkelt för bra för att bytas ut och jag rekommenderar den varmt, se länken nedan.
Ett hett tips om du, liksom jag, är trött på att mortla stenhårda kardemummakärnor tills händerna darrar och svetten lackar (ja, jag är inte särskilt vältränad...). Införskaffa en salt/pepparkvarn, som aldrig använts för just salt/peppar, och fyll den istället med önskad mängd kardemumma. Och voilà, utan någon större ansträngning - perfekt nymalen kardemumma. Helt klart värt investeringen om man bakar bullar ofta. Tack Petra för tipset!
Jag länkar till vetedegsreceptet och nöjer mig här med fyllningen:
Till en sats kardemummaknutar
(ca 24 st rejäla bullar)
150 g rumstempererat smör
75 g strösocker
50 g äkta vaniljsocker
15 g kardemummakärnor, nymalda
Gör så här:
För fyllningen, mal kardemummakärnorna och blanda dem med resten av ingredienserna.
För bullarna, följ receptet och instruktionen i länken ovan. Vid utbakningen valde jag att denna gång göra knutar. Dela då den färdigarbetade, men ojästa, degen i två delar. Kavla ut varje del till en 3-4 mm tjock rektangel. Bred på generöst med fyllning. Vik över degen från ena långsidan. Skär remsor som du sedan tvinnar. Gör en enkel knut och lägg bullen med ändarna nedåt i formen eller på bakplåtspappersförsedd plåt. Om du använder formar, grädda dem gärna i muffinsplåt för bättre höjd och form.
Låt jäsa i ca 1-1,5 h (kolla bullarna noga).
Pensla med ägg och strö över råsocker blandat med nymalen kardemumma.
Grädda i 225 grader mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
Vardagslyx |
Lycka till!
OTROLIGT tips med kardemumma i saltkvarn, tack!!
SvaraRadera