24 januari 2014

Madams goda kokos- och nötkaka


Sommaren 2012 flyttade jag och min man med våra två pojkar, då 2 och 4 år gamla, till Tyskland. Det var makens arbete som gjorde att vi tog det här steget. Vad det innebär att flytta till ett nytt land - och särskilt med små barn - skulle jag kunna skriva en mindre uppsats om, men då hamnar jag lite "off topic" när det kommer till den här bloggens inriktning. Vill ni läsa mer om hur livet som svensk i Tyskland kan te sig, eller bara om kloka reflektioner över livet som småbarnsförälder i allmänhet, så rekommenderar jag varmt Johannas blogg, Berlin Ick!

Jag kan i nuläget nöja mig med att säga så här: att flytta hit är ett äventyr och en erfarenhet som jag absolut inte skulle vilja vara utan. MEN, utan de härliga svenska tjejerna som jag lärt känna här nere så hade jag nog klättrat lite på väggarna. Visst, via kindergarten har jag nu till slut träffat ett par tyska mammor som jag kan umgås med och det uppskattar jag oerhört mycket. Men ni vet, att kunna ses över en (eller flera) koppar kaffe och utan språkförbistring få prata om livet i allmänhet, ventilera de vardagliga små kulturkrockarna, känslan av att ibland stå lite utanför. Att förstå varandra fullt ut och att stå på samma värdegrund. Att mitt i allt det nya få känna sig...hemma! Det är guld värt.

I förra veckan var jag på fika hos Isabella. Hon är den första som jag lärde känna när vi flyttade hit och har varit ett stort stöd för mig. När dörren till hennes lägenhet öppnades välkomnades jag av en himmelsk doft av rostad kokos. Det visade sig att hon och lilla M (dottern) mer eller mindre improviserat ihop en helt galet god kokos- och nötkaka som vi mumsade i oss medan den fortfarande var ljummen. Så enkel att göra och så smaskig - ni måste bara prova!!

Pistagegrönt gör mig glad!

Recept:

3 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 g smält smör
50 g hackade pistagenötter (eller annan favoritnöt)
0,5 dl kokos

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (vanlig ugn). Rör samman allt utom nötter och kokos. Vispa inte! Häll i smord och bröad springform. Strö över grovt hackade nötter och kokosflingor (kolla in bilden, visst ser det läckert ut??) och grädda mitt
i ugnen i ca 30 min. Kolla med sticka i mitten.2 kommentarer :

 1. Vad kul att läsa! Blogga på:) Nu ska jag ta och börja baka lite igen:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul om det inspirerar! ;-)
   Ska kolla in din blogg också.

   Radera