Det är inte bara fika som sätter guldkant på tillvaron. En god frukost gör underverk för morgonhumöret och det behöver inte vara så märkvärdigt alls. Nybakat bröd - är inte det något av det godaste man kan äta?
Jag är ingen brödexpert på något vis och därför passar det här brödet mig på alla tänkbara sätt. Det är väldigt gott, lätt att variera och dessutom otroligt enkelt att göra. Perfekt om man vill servera nybakat på morgonen. Förbered degen på kvällen, det tar högst 10 minuter! Du behöver inte ens värma någon degvätska. Ställ in bunken i kylskåpet och låt degen jäsa över natt. På morgonen bakar du ut bullarna på 5 minuter utan att ens behöva knåda. Minimalt med kladd och mycket uppskattat av både stora och små!
Det här receptet går att variera både med avseende på smaksättning och mjölsorter. Proportionerna mellan mjölsorterna går också att ändra efter egen smak. Varför inte testa att ha i havregryn, vetekli, linfrön etc.? Och vem säger att det måste vara ett frukostbröd? Om man gör det på enbart vetemjöl och smaksätter med oliver så passar det utmärkt som tillbehör till en god soppa. Jag upplever det här receptet som väldigt förlåtande, det blir i princip alltid bra.
Jag är ingen brödexpert på något vis och därför passar det här brödet mig på alla tänkbara sätt. Det är väldigt gott, lätt att variera och dessutom otroligt enkelt att göra. Perfekt om man vill servera nybakat på morgonen. Förbered degen på kvällen, det tar högst 10 minuter! Du behöver inte ens värma någon degvätska. Ställ in bunken i kylskåpet och låt degen jäsa över natt. På morgonen bakar du ut bullarna på 5 minuter utan att ens behöva knåda. Minimalt med kladd och mycket uppskattat av både stora och små!
Det här receptet går att variera både med avseende på smaksättning och mjölsorter. Proportionerna mellan mjölsorterna går också att ändra efter egen smak. Varför inte testa att ha i havregryn, vetekli, linfrön etc.? Och vem säger att det måste vara ett frukostbröd? Om man gör det på enbart vetemjöl och smaksätter med oliver så passar det utmärkt som tillbehör till en god soppa. Jag upplever det här receptet som väldigt förlåtande, det blir i princip alltid bra.
Recept:
ca 9-12 bullar, beroende på hur stora man vill ha dom
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
1,5 msk honung (eller socker)
5 dl grahamsmjöl
5,5 dl vetemjöl special
Ibland stöter jag ca 0,5 msk kummin och 0,5 msk fänkål och smaksätter med detta. Mycket gott!
På kvällen:
Smula ner jästen i en bunke. Häll på vatten, salt och socker och rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta samman till en deg som precis börjar släppa bunkens kanter. Lägg över plastfolie och ställ in i kylen. Låt jäsa över natt.
På morgonen dagen därpå:
Sätt ugnen på 225 grader. Mjöla bakbordet ordentligt och stjälp upp degen. Knåda den inte, bara tryck ut den till en rektangel, ca 2,5 cm tjock. Skär 3x3 eller 3x4 st kantiga frallor och lägg över dom på en plåt klädd med bakplåtspapper. Om man vill kan man pensla dom med ägg och garnera med havregryn, solrosfrön eller vad man nu föredrar. Men det går också bra att bara låta dom vara som dom är. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna lite på galler under bakduk. Avnjut dem till frukost! De som blir över går såklart utmärkt att frysa in.
Lycka till!
Nu blev jag inspirerad att börja baka bröd igen, tack! Nybakt på morgonen kan ju vara det bästa i matväg som finns. Ska testa receptet, verkar ju asbra.
SvaraRaderaKul! Lycka till!
SvaraRadera