Hur blev dom då? Ja, gillar man bara citron och lakrits så är dessa muffins riktiga vinnare! Jag kommer definitivt att baka dom igen. Riktigt härlig syra från citronen i kombination med en tydlig lakritssmak, som dock inte tar överhanden på något sätt. Jag har använt dessa rålakritspastiller som jag mortlade. Om man nu inte känner för att köpa rålakrits så skulle det säkert funka med några goda lakritskarameller istället. Gillar man inte lakrits alls, så är det bara att utesluta det helt. Muffinsreceptet är hämtat från Leila, men jag har ändrat i det. Minskat på mängden mjölk och lagt till både pressad citronsaft och mer citronskal. Och så lakrits, förstås!
Recept:
12 st normalstora muffins (gräddas med fördel i muffinsplåt)Muffinssmet:
100 g smör
1,25 dl mjölk
0,75 dl färskpressad citronsaft
skal från 2 citroner
2 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver/1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
En nypa salt
Lakritscrumble:
35 g kallt smör
1 dl havregryn
0,5 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
1 msk mortlad rålakrits
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Smält smöret, riv citronskalet och pressa citronsaften. Häll i mjölken och citronskalet i det smälta smöret (inte citronsaften, då skär mjölken sig). Vispa ägg, socker och vanilj vitt och fluffigt. Häll i citronsaften och sedan mjölk/smör-blandningen. Rör om så att det bara precis blandas. Rör ihop mjöl, bakpulver och salt och vänd ner detta i smeten. Rör inte för mycket, för då kommer du i slutändan att stå där med kompakta och tråkiga muffins med gummiartad konsistens. Använd antingen riktigt stadiga pappformar alt. lägg dina vanliga pappformar i en muffinsplåt. Då blir resultatet absolut snyggast. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Nyp ihop crumblen och fördela den över smeten. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter. Låt svalna på galler. Njut!
Lycka till!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar