23 juni 2014

Pavlova med lemoncurd och vaniljgrädde

Minipavlova med smak av vanilj, toppad med lemon curd och vaniljgrädde

Tårtor är härligt, men ibland vill man ha något festligt som är lite enklare och snabbare att fixa. Något som man kan göra i portionsstorlek och som bara osar sommar, sol och lyxfika. Vad sägs om pavlova i portionsformat? Med smak av vanilj, toppade med hemgjord lemon curd och en rejäl klick fluffig vispgrädde?

Tyvärr osade det inte bara sommar i mitt kök när dessa pavlovor skulle se dagens ljus. Det osade också lite grann av ouppbyggligt språk när 12 pavlovor åkte raka vägen ner i sophinken. Min första omgång rördes nämligen ihop ungefär samtidigt som tre barn skulle äta kvällsmat och det var inte alls en lyckad kombination. Varför gör jag så? Varför?? Gör om, gör rätt. Det kanske borde bli min bloggs nya namn?

Hur som helst. Ovanstående fadäs betyder inte alls att dessa är svåra att göra. Tvärtom. Det här receptet på pavlova är en enkel kallvispad maräng och lemon curden utgör inga konstigheter. Den här gången är det Martha Stewarts variant som jag provar, för omväxlings skull. Man kan såklart köpa färdiggjord om man hellre vill det.

Dessa pavlovor avnjöts igår av ett härligt gäng knattegruppsdeltagare. Tack för att ni återigen ställde upp som mina försökskaniner, det var jättekul att ha er här!

Och slutligen en liten teknisk kommentar. I det här receptet ska man använda caster sugar, vilket är ett mycket finkornigt socker. Man skulle kunna säga att det är ett mellanting mellan strösocker och florsocker och man ser det ofta i amerikanska recept. Här i Tyskland finns det turligt nog att köpa i mataffären, men i Sverige vet jag inte om det går att få tag i? Jag kan inte minnas att jag har sett det, i alla fall. Jag har här vägt mängden finkornigt socker och det går säkerligen lika bra att använda motsvarande mängd strösocker.


Pavlovor i portionsformat
12 st

4 äggvitor (spara äggulorna till lemon curden!)
2,4 dl finkornigt socker (motsv. ca 215 g)
1 tsk citronsaft el. vitvinsvinäger
1 tsk vaniljessens el. vaniljpulver
0,5 tsk majsstärkelse

Gör så här:
Använd en absolut ren bunke, helst av metall eller glas - inte plast. Fettrester är svårare att få bort från plast och kan orsaka problem när du ska vispa maräng.

Vispa äggvitorna på medelhög hastighet tills dess mjuka toppar bildas (stanna vispen och titta på marängen). Tillsätt sockret 1 msk i taget under konstant vispning. Fortsätt vispa tills du har en blank och styv maräng. Häll i övriga ingredienser (strö över majsstärkelsen) och vänd ner dessa försiktigt.


Använd en matsked och klicka ut marängen på bakplåtspappersbeklädd plåt. Jag knödde in alla 12 på samma plåt och det gick bra, de flyter inte ut särskilt mycket. Försök få till en liten fördjupning i mitten genom att bygga upp kanterna på varje maräng.

En fördjupning avsedd för lemon curden.

Grädda i 135 grader i ca 55-60 min. När gräddningstiden är klar, stäng av ugnen och ställ ugnsluckan på glänt. Låt marängerna vara kvar tills ugnen svalnat helt, det kan hända att de krackelerar lite under den här torkningstiden, men det gör absolut inget. Lossa dem försiktigt med en tunn stekspade eller liknande. De ska vara mjuka och sega i mitten.


Lemon curd
OBS! Jag gjorde 1,5 sats till mina 12 pavlovor!
4 äggulor
2,4 dl strösocker
skal av 2 citroner
0,8 dl pressad citron (motsvarar ca 1-2 citroner)
1 nypa salt
90 g osaltat smör, skuret i bitar

Gör så här:
Häll alla ingredienserna i en kastrull, utom smöret. Rör konstant på medelhög värme tills krämen tjocknar. Detta tar ca 5-7 minuter. Tag av kastrullen från värmen. Rör i smöret, lite i taget. Sila krämen för att få den slät och fin. Täck över med plastfolie (lägg plastfolien direkt an mot krämen) och förvara i kylskåp.


Till garnering behövs även:

Vispgrädde, ca 5 dl
2 tsk vaniljpulver
1-2 msk florsocker

Gör så här:
Vispa grädden och tillsätt vaniljen och sockret mot slutet.

Jordgubbar, ca 6-12 st.
Gör så här:
Skölj, torka och skiva dem, eller lägg på en hel jordgubbe på varje pavlova om du hellre vill det.

Gör i ordning pavlovorna en kort stund före servering genom att skeda på generöst med lemon curd och toppa med vispgrädde och skivade jordgubbar (eller något annat färskt bär).
Mycket gott och friskt med bären till! Rekommenderas varmt!

Receptet är hämtat från baker chick, men istället för 6 st pavlovor som originalreceptet föreslår så gjorde jag 12. Jag tyckte det blev en lagom storlek på dem då.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar