4 april 2014

Kladdkaka, eller om hur det kan vara att baka med barn...


Det kan vara fantastiskt att baka med sina barn. Att få dela sitt största intresse med sina små telningar och njuta av deras upptäckarlust och vilja att hjälpa till. Det gör inget att det blir lite kladdigt, det får man liksom ta. Det viktigaste är att vi har en mysig stund tillsammans.

Nej, snälla. Sluta inte läsa nu. Det är inte som ni tror. Det är snarare önsketänkande.

När jag bakar med mina pojkar har jag alltid - ALLTID - laddat upp med just ovanstående sinnesbild i huvudet. Hur mysigt vi ska ha det och hur kul det ska bli. Tindrande ögon och leenden i samförstånd. Åh, vilken fantastisk mamma jag ska vara. Och verkligheten blir i 9 fall av 10 en helt annan. Istället för att ladda upp med den där utopiska sinnesbilden så borde jag snarare se till att jag har minst 6 timmars sömn i bagaget, 2 koppar kaffe nyligen intagna, 10 djupa andetag i lungorna samt beta-blockare nära till hands.

Jag har nämligen insett att hur gärna jag än vill dela mitt intresse med barnen, så blir jag smått nipprig av 20 fingrar i smeten, högljudda diskussioner om vem som ska hälla i vad och när slutligen bakverktygen börjar vina i luften så brukar tålamodet (det lilla som fanns kvar) få ett abrupt slut! Jag försöker. Jag gör verkligen det. Och barnen verkar uppriktigt gilla att vara med, även om mamma ibland hyperventilerar av irritation i ett hörn. Så vi fortsätter att försöka. Med lagom långa intervaller emellan...

Jag tror alla skulle må bra av att vara lite mer ärliga om hur det kan vara att vara förälder. Ett ämne som är lite off-topic i en bakblogg, men det kan ändå vara värt att ta upp. Eller är det bara jag som upplever det så här? Jag kan bara inte tro att det är så.

Och så till dagens recept, nämligen kladdkaka. Jag vet. Världens vanligaste. Men grejen är att just nu är det smått omöjligt för mig att baka något mer avancerat, eftersom kindergarten råkar vara stängt idag och alla tre barnen är hemma. Jag upptäckte dessutom att äggen var slut, så det fick bli en äggfri variant. Riktigt mumsig och ett bra alternativ att kunna ta till i just sådana här situationer, eller om man har äggallergiker på besök. Jag gräddade min i en 20 cm springform i 150 grader och upplevde att den här äggfria varianten behövde något längre gräddningstid än vad den vanliga kladdkakan behöver.

Äggfri kladdkaka:

50 g smör
2 dl strösocker
1 msk mjölk
1 msk vaniljsocker (äkta)
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 dl mjölk

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa smöret, sockret och vaniljsockret så pösigt det går, tillsammans med 1 msk mjölk. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke. Tillsätt växelvis med 1 dl mjölk. Vispa hela tiden och fortsätt i minst 2 min efter det att allt är tillsatt. Häll i smord springform. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min, beroende på hur kladdig man vill ha den.Inga kommentarer :

Skicka en kommentar