5 mars 2014

Lemon curd och lite hemsnickrad evolutionslära

Hemgjord lemon curd

För lite faktaspäckad evolutionslära (fullständigt off-topic), se slutet av det här inlägget.

Jag startade den här bloggen för knappt två månader sedan. Just då hade jag ingen solklar tanke kring det exakta innehållet, förutom att jag ville baka mera och lära mig mer om just bakning. Bejaka mitt intresse, helt enkelt. Sakta men säkert inser jag nu att jag även vill prova att göra så mycket som möjligt från grunden

Nu vill jag poängtera att jag absolut inte tycker det är fel att köpa vaniljkräm, mandelmassa, korvbröd eller vad det nu kan vara. Har man ingen tid eller lust till att göra egna grejer så ska man inte göra det heller! Det kan vara tillräckligt pressande att hinna med vardagen ändå, utan att känna tvång att behöva skålla mandel och reda vaniljkrämer. Men jag måste säga att när jag provar att göra eget istället för att köpa, så förvånas jag över hur enkelt det oftast är. Mycket enklare än vad jag tidigare trott! Så var inte rädda för att prova - kanske finns det en inneboende nörd även i dig? En nörd som känner djup tillfredsställelse i att veta exakt vad din produkt innehåller och som värdesätter det hemgjorda. 

Vaniljkräm, mandelmassa, korvbröd... nu är det dags för lemon curd. 

Lemon curd är gott. Gott på rostat bröd, på scones och i tårtor. Anledingen till att jag gör lemon curd idag är för att jag planerar att baka en ny kaka inom kort där lemon curd ingår. Jag tänkte att det kunde vara kul att använda egen då. Jag har gjort detta tidigare och tycker det här receptet fungerar alldeles utmärkt. Jag har sett mer komplicerade varianter där det ska vispas över vattenbad i evinnerliga tider, men varför krångla till det? I min värld blir den här citronkrämen alldeles perfekt!  


Recept:

3 citroner
1,5 dl strösocker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor

Gör så här: Tvätta citronerna noggrant. Riv skalet av alla tre citronerna och blanda det i en kastrull med saften från två av citronerna. Tillsätt sockret och smöret. Låt koka upp. Sila vätskan och häll tillbaka i kastrullen (skölj gärna ur kastrullen före). Rör ut majsstärkelsen i saften från den tredje citronen. Vispa ner stärkelseblandningen i vätskan. Vispa upp äggen för hand och häll ner i kastrullen. Koka nu upp alltihop och vispa kraftigt under tiden. Låt sjuda under konstant vispning tills krämen tjocknar. OBS! Tänk på att citroner varierar i både syra och storlek, så smaka av din kräm och tillsätt lite mer strösocker om det behövs. Häll över i ett rent kärl och låt svalna. Förvara i kylskåpet, väl inplastad.


Härligt citronskal


Dagens recept är hämtat ur Leila Lindholms "A Piece of Cake".
Och nu, helt och hållet taget ur luften med tanke på att det här är en bakblogg... men jag kände ändå att jag ville dela med mig av följande konversation som i morse ägde rum vid frukostbordet.

Axel: Mamma, vem födde den första människan? (lagom djup fråga att få sådär runt sjusnåret på morgonen...)

Jag: Ehhh, ja, ehum, det är så här att från början så fanns det inget liv på jorden alls. Först fanns det bara ett urhav, inga växter eller djur eller någonting (två extremt intresserade ansikten stirrar på mig). På något sätt bildades det enkla former av encelligt liv, bakterier tror man kom först... (någonstans här inser jag att jag har lagt mitt svar på helt fel nivå)

Olle, extremt exalterad, skriker 3 cm från mitt öra: MAMMA!! VAR DET KARIOS OCH BAKTOS??? (han har en hang-up på Karius och Baktus just nu och han vet att de är bakterier)

Jag: Eeeh, nej, inte riktig men nästan! Bra tänkt där Olle. Nej, man kan säga att det var Karius och Baktus släktingar. Efter flera miljoner år så började encelliga organismer gå samman och bilda större organismer och till slut blev det...

Axel: Dinosaurier fanns det också. Fast det behöver du inte berätta något om, jag kan redan allt. Vi har lärt oss det på förskolan.

Jag: Ok, jamen så bra!

Axel: Och jag VET att bakterier växte och förvandlades till pirater.

Där tog det samtalet slut. Jag är osäker på om vi kom närmare svaret på frågan.4 kommentarer :

  1. Det har ska jag testa! jag alskar lemon curd! Har i england verkar de ata sota scones forresten, med russin i... /Louise

    SvaraRadera
  2. Ja, testa! Det blir jättegott. Russin som bakats i ugn... alltså, jag klarar det inte!

    SvaraRadera
  3. Hahaha underbar frukostkonversation!!

    SvaraRadera